1. Ta bort överflödig gammal tapet
Första steget innan du tapetserar över gammal tapet är att avlägsna en del av den gamla tapeten från väggen. Exakt vilka delar kan du läsa mer om i det följande.
Tapet runt fönster, dörrar och hörn
Ta bort tapetrester runt alla dörrar och fönster i rummet. Detta kan du antingen göra helt för hand, eller använda en spackel till. Viktigast är dock att du inte skadar träet under tapeten! Du bör även skära upp tapeten i rummets samtliga hörn, för att kunna få ett så snyggt resultat i hörnen som möjligt.
Lös tapet
Även löst sittande tapet ska rivas bort. Kanterna kan slipas ned med slippapper så att de knappt syns alls!
2. Snygg tapetsering från grunden
Nästa etapp i förarbetet för att tapetsera över gammal tapet är att avlägsna samtliga golvlister – om sådana finns, förstås. Ett extra tips gällande listerna är att på ett eller annat sätt anteckna i vilken ordning de togs loss, för att lätt kunna sätta tillbaka dem efter att tapetseringsarbetet är gjort.
3. Jämna ut tapetytan
Nu är grunden i förarbetet avklarat, men det hela är långt ifrån över. Den största delen av förarbetet när man ska tapetsera över gammal tapet handlar nämligen om det mest fundamentala: ytan som ska tapetseras. Nedan följer därför tre faser du behöver bocka av innan du kan börja tapetsera över den gamla tapeten.
Slipning och pensling
Slipa bort alla väggytans ojämnheter och tapetskarvar. Pensla därefter ytan med vatten. Då suger tapeten åt sig vätskan. När den gjort det kan du enkelt kontrollera hur väl den gamla tapeten fäster. Bubblar tapeten inte alls efter vattenpenslingen kan du bara låta den torka, bedöma förarbetet som avklarat och hoppa direkt över till själva tapetserandet.
Spräck bubblorna
Efter vattenpenslingen kan tapeten bete sig på, generaliserat, tre olika sätt: den får inga “bubblor” alls, den får några enstaka och mindre bubblor, eller så får den bubblor över i stort sett hela ytan. Är bubblorna bara ett fåtal kan du göra hål på dem ta hål och riva loss tapeten där eller laga den delen av tapeten. Är en större del av tapeten bubblig är det däremot ingen god idé att laga den. Då är det bästa du kan göra att riva av den helt, för att få en så optimal tapetseringsyta som det bara går.
Till extra hårt sittande tapeter
Du som har en bubblig tapet men inte lyckas få den att släppa från väggen kan ta till två superknep: tapetupplösande medel eller varmluftspistol. Lösningsmedlet stryks ut över tapeten med en svamp, sugs upp av tapeten en stund och skrapas sedan av med en bredspackel. Du kan också använda en varmluftspistol. Börja då med att fukta tapet med en blandning av vatten och tapetlösningsmedel, och rikta sedan varmluftspistolen mot väggen, ungefär 40 cm ifrån den. Detta får klistret att släppa, vilket i praktiken innebär att du bara kan dra av tapeten, en stor del i taget.