Hur mycket färg går åt till att måla huset?

Är ditt nästa renoveringsprojekt att måla om ditt hus? Då är en av de första sakerna du måste göra att köpa den färg du vill ha – i rätt mängd. Hur mycket färg går det åt till att måla huset, egentligen?

Ta reda på hur mycket färg går åt till att måla huset

Hur mycket färg som går åt till att måla huset beror på hur stor yta husfasaden har. Så detta måste du ta reda på innan du köper färg. Låter det klurigt? Icke då, följ bara våra fyra steg nedan för att enkelt beräkna färgåtgången!

1. Mät husväggarnas höjd och bredd med en talmeter och multiplicera sedan dessa två siffror för att få ut den väggens area. Gör så på alla väggar och addera sedan alla summor. Där har du husets yta!

2. Räkna på samma sätt ut ytan för alla dörrar, fönster och andra ytor på huset som finns inom väggarnas area, men som inte ska målas. Sedan tar du resultatet från steg 1 minus resultatet från detta steg. Nu har du den totala ytan som faktiskt ska målas!

3. Multiplicera resultatet från steg 2 med antalet lager färg (strykningar) som kommer behövas. 

4. Sista steget! Nu ska du dela resultatet från steg tre med den kvadratmeter per liter-siffra som står på färgbutiken till den färg du valt till huset. Nu har du antalet liter färg du behöver köpa för att måla hudfasaden. 

Måla om huset med BO Måleri

Slipp allt krångel och långvarigt arbete med att måla om huset och låt BO Måleri i Uppsala sköta jobbet. Genom åren har vi genomfört 70 000 lyckade projekt hos privatpersoner och företag i Uppsala med omnejd. Anslut dig till vår skara av nöjda kunder, du med.