Måla om en möbel

När möbler, bokhyllor och snickerier slits kan det kännas lockande att köpa nya. Men att istället måla om dem är ett mycket mer hållbart och miljövänligt alternativ. Att måla om möbler går dessutom snabbt och är relativt enkelt. Med en färg som du valt själv kanske det till och med blir din nya favoritmöbel!

Färgglada stolar framför målad mörk vägg.

Det finns flera olika sätt att måla om en möbel på. En strategi många väljer är att måla in den i väggen, det vill säga målar den i samma kulör som väggen. Andra gör helt tvärtom och målar möbeln i en kontrasterande nyans för att lyfta fram den. 

Måla om en möbel – steg för steg!

1. Rengör möbeln

Rengör möbeln från fett, kladd och smuts. Använd gärna en målartvätt för att få det riktigt rent. Det hjälper dessutom färgen att fästa. 

2. Spackla 

Om möbeln har några år på nacken, kan det finnas sprickor och hål som du måste laga innan du börjar måla. Använd snickerispackel för att fylla igen eventuella hål och spackla över sprickor. 

3. Slipa

Oavsett om möbeln har hål och sprickor eller inte, behöver du spackla den så att du får en jämn och slät yta att måla på. Ju jämnare yta, desto bättre resultat får du. Du kan använda en färgskrapa med slippapper, eller ett fint sandpapper om du inte behöver slipa så mycket. 

4. Grundmåla

När du har slipat och torkat bort slipdammet kan du börja måla din möbel. Beroende på vilken färg du har valt och hur mörk möbel du har, kan du ibland behöva måla två gånger. Läs instruktionerna på färgburken får att få information om vad som rekommenderas för just din färg. Låt färgen torka ordentligt mellan målningsomgångerna. 

5. Lacka

För att få en riktigt fin och elegant yta på din möbel kan du avsluta med att lacka den. Då får du ett resultat som blir både snyggt och hållbart!

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet