Steg för steg guide: Måla tak inomhus i 3 enkla steg

Funderar du på att måla taket inomhus hemma? Kanske har du ledsnat på färgen, känner att det är dags för en förändring, eller att du behöver fräscha upp ditt nuvarande tak? Då har du kommit helt rätt! Här har vi samlat experternas bästa råd i en steg för steg guide så din takmålning blir så bra som möjligt.

Att få till snygga innertak är något som många kan lyckas med själv. Den svåraste biten är ofta att hitta motivation till att komma igång och veta vart man ska börja. När du ska utföra en målning är förarbetet A och O. Det sätter grunden för hur bra resultatet blir, samt hur enkel självaste målningen kommer vara. Kolla in våra tips nedan på vad som är bra att tänka på när du ska måla själv!

Måla tak

1. Välj takfärg, beräkna åtgång & införskaffa rätt verktyg för takmålning

Innan du kan sätta igång med något slags praktiskt arbete måste du såklart se till så allt material och alla verktyg finns till ditt förfogande. När du väl kommit igång med takmålningen är det otroligt frustrerande och kan ställa till problem om utrustningen inte är införskaffad. Här kommer en liten checklista:

  • Pensel till mindre ytor, taklist, detaljer och hörn
  • Roller och rollerhandtag, gärna ett förlängningsskaft, till självaste taket
  • Spackel och fogmassa för att jämna ut och laga sprickor och hål
  • Målartvätt och svamp till rengöring
  • Takfärg

Vit färg är såklart vanligast till innertak, med det finns oändliga möjligheter till att måla med andra kulörer. Att måla tak och väggar i samma färg har exempelvis blivit väldigt populärt den senaste tiden för att skapa en enhetlig känsla i rummet. Något att tänka på är däremot att ljusa och neutrala kulörer gör att rummet får ett lyft och upplevs större, medan mörkare nyanser kan ha motsatt effekt. Färger kan även upplevas olika beroende på vilket ljusinsläpp du har från dina fönster, så vi rekommenderar alltid att ta färgprover innan du börjar. Hos Bo Måleri hjälper vi gärna till med färgsättning så du får resultatet du önskar. Klicka här för att läsa mer. När du valt färg är det dags att mäta och beräkna hur många kvadratmeter du behöver målarfärg till.

2. Förarbete för en bra grund & ett optimalt målat innertak

Som vi nämnde tidigare är noggranna och bra förberedelser viktigt för ett hållbart resultat med din målning. En ren, slät och jämt yta utan skador är enklast att måla på, samtidigt som det gör att färgen håller längre.

Skydda fönster, golv, dörr & möbler innan du börjar med din målning 

Eftersom det kan skvätta en del målarfärg vid takmålning är det bra att skydda sådant som du inte vill få färg på. Täck golv, fönster och dörrar med täckpapp eller täckplast, samt dina väggar om de inte ska målas samtidigt. Glöm inte heller att ta ut möbler ur rummet, eller också skydda dessa. Det är även bra att tejpa fast skyddsmaterialet så det inte glider runt eller lossnar när du arbetar.

Tvätta taket för att din målning & färg ska hålla längre 

Innan du målar är det nödvändigt att rengöra taket. Bort med fläckar, smuts och färg som flagnar och tvätta med svamp, vatten och målartvätt. Om detta inte görs finns det stor risk att färgen inte fastnar.

Maskera & spackla – En jämn yta är a & o för ett snyggt målat tak 

När du täckt för allt du vill skydda och rengjort taket är det dags att maskera och spackla för att få en jämn yta att måla på. Använd fogmassa vid taklister för glipor mellan tak och list, samt spackla och slipa ojämnheter, hål och sprickor.

3. Måla lister med pensel & använd roller för att måla tak

Dåså! Nu är det äntligen dags att måla. Börja med att måla taklisterna först, samt hörn och kanter och eventuell stuckatur, med en pensel. Om du även ska måla väggen mot taket gör det ingenting om lite färg hamnar utanför. När detta är klart målar du taket med en roller. Ett förlängningsskaft underlättar arbetet avsevärt eftersom du slipper stå på en stege. Tänk på att alltid måla vägg till vägg i samma riktning, och ha mycket färg på rollern eftersom det annars finns risk att resultatet blir flammigt. När allt torkat målar du lager två i samma ordning och med samma redskap som för första lagret.

 

Medarbetare som arbetar som målare i Uppsala, på BO Måleri.

Håkan Oscarsson från BO Måleri.

Anlita specialister vid målning av innertak för förstklassigt resultat

Ja, som du säkert märker krävs en del tålamod och arbete för att måla ett innertak. Om du hellre lägger din lediga tid på annat, eller känner att detta jobb inte är något för dig, så finns självklart experter här för att hjälpa dig. Hos Bo Måleri har vi 70 års erfarenhet inom måleri och tusentals nöjda kunder. Tack vare vår expertis kan du vara säker på att vi utför arbetet med toppklassigt resultat varje gång. Läs mer om våra tjänster och om takmålning i Uppsala här. Du är självklart även varmt välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar så ser vi till att hjälpa dig på bästa sätt utifrån dina specifika behov och önskemål.

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet