Steg för steg guide med tips: så målar du om huset!

Att måla husets fasad kan både förbättra husets utseende och skydda det från väder och vind. Men det är också ett stort projekt som kräver noggrannhet och tålamod. Därför har vi sammanställt en steg för steg guide som ger dig nödvändiga tips, viktig information och förhoppningsvis även lite inspiration inför det kommande arbetet!

En omålad sida och en sida i rött av en målad fasad

Steg 1. Förarbete & planering

När man målar om huset är förberedelserna a och o. Utan ett ordentligt förarbete riskerar du att uppnå ett sämre resultat som inte håller lika länge. Förberedelserna inför utvändig målning inkluderar att tvätta och skrapa bort gammal färg från fasaden samt se till att ytan är ordentligt rengjord. Det är dessutom viktigt att täcka områden som inte ska målas med plast eller papper så att färgen inte skvätter ned dem.

Innan du målar är det även viktigt att se till att eventuella skador på fasaden repareras. Det kan bland annat innebära att laga sprickor eller hål i fasaden med spackel och sedan slipa ytan jämn. Om det finns rötskador, måste dessa också repareras. Gör du ett ordentligt förarbete innan du sätter igång kommer processen att bli roligare och du kommer att uppnå ett bättre resultat med målningen.

Steg 2. Välj rätt färg till fasaden

Nu till ett lite roligare steg i processen – nämligen att välja färg! Att välja rätt färg till husets fasad kan vara både roligt och svårt. När du ska välja färg till huset finns det en hel del viktiga frågor att ta i beaktning. Vilken typ av fasad ska målas om? Hur gammalt är huset som ska målas, och hur ser husen i omgivningen ut? Att välja färg är inte alltid bara ett estetiskt val- mycket handlar om de praktiska detaljerna. Det är viktigt att hitta en färg som samspelar väl med väder, vind och fasadens material.

Oavsett om du redan har hittat en rätt färg till huset eller om du förvirrat står och tittar på olika färgnyanser utan att bli klokare, så har vi tagit fram några användbara tips som hjälper dig att välja en färg som passar ditt hus perfekt. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt färg till husets fasad!

Passande kulörer till målning av fasad på hus

Steg 3. Grundmåla husets fasad

Dags att plocka fram dina bästa penslar och rollers, för nu är det dags att grundmåla huset! Innan du börjar måla behöver du undersöka väderförhållandena under dagen – det är aldrig en bra idé att måla huset i ösregn eller gassande sol. Om solen ligger på riskerar färgen dessutom att torka och flagna!

Beroende på storleken på huset kan du behöva använda en stege eller en lift för att nå alla områden ordentligt. Använd en pensel eller roller för att applicera färgen i jämna, vertikala rörelser. Se till att täcka hela ytan jämnt och undvik att applicera för tjocka lager då detta bara är grundmålningen. Har du en träfasad kommer en grundmålning som är ordentligt gjord att skydda träet mot fukt. Se bara till att låta färgen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg. Tiden det tar att torka kan variera beroende på färgtyp och väderförhållanden, så se till att följa tillverkarens instruktioner.

Steg 4. Täckmåla fasaden

Beroende på färgtyp och önskad täckning, kan det krävas flera lager för att uppnå ditt önskade resultat. Med ytterligare ett lager färg kan du dessutom få ett jämnare resultat som håller längre. När det är dags att applicera nästa lager färg är det viktigt att du fördelar färgen jämnt över ytan. Det kan vara bra att ta mycket färg på penseln för att sedan arbeta ut den ordentligt. Har du en fasad med panel är det bra om du börjar att måla färdigt panelen innan du målar foder och husknutar. Försök att använda en professionell pensel när du målar; det finns flera högkvalitativa penslar på marknaden som hjälper dig att fördela färgen effektivt.

Vackra hus vid vattnet med fasad målad i rött och grått

Steg 5. Färdigt resultat – så gör du för att färgen på fasaden ska hålla länge!

Äntligen färdig! När du har applicerat alla lager och färgen har torkat helt, är det dags att ta bort allt skyddsmaterial och rengöra verktygen. För att slippa genomgå processen fler gånger än nödvändigt finns det några praktiska knep som ser till att ditt resultat ser snyggt ut länge. Om du exempelvis tvättar fasaden årligen, skyddar du den bättre från väder och vind.

Sammanfattningsvis är det viktigt att du tar dig tiden att förbereda husets yta inför målning och att du ser till att eventuella skador på fasaden är reparerade. Följer du stegen ovan får du ett resultat som blir både snyggt och hållbart.


Behöver du hjälp med fasadmålning finns Bo Måleri här för dig. Vi har över 70-års erfarenhet av branschen och besitter kunskapen som krävs för att din fasad ska få ett toppklassigt resultat som håller i många år. Våra fasadexperter kan hjälpa dig med både färgval och målning av träfasader, tegelfasader och fasader i puts. Läs mer om fasadmålning i Uppsala.

Behöver du ytterligare vägledning eller är du redo att ge din fasad ett lyft? Kontakta oss redan idag – vi ser fram emot att få höra från dig!

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet