Måla hus, vilken färg? Våra tips vid val av färg för fasadmålning

Är det dags att måla om fasaden på huset? Men du kanske är osäker på vilken färg som blir bäst? Då ska du kolla in våra rekommendationer nedan! Hur ofta huset måste målas om beror på hur bra man tar hand om och vårdar fasaden. När du målar på rätt sätt ser du till så huset håller sig friskt, samtidigt som fasaden blir vacker och ser välskött ut.

Att veta vilken målarfärg som är bäst för just din bostad kan vara klurigt, och därför har vi samlat de bästa råden här. Vare sig du är sugen på en röd, gul, grå färg, eller kanske måla ett vitt, mörkgrått eller grönt hus så har vi tipsen för dig!

Måla fasad

Fasadfärg för trähus, tegelhus, plåthus & fasad i puts vid målning

Vi börjar med att kika på den tekniska aspekten när du ska välja färg för att måla hus, det vill säga vilken typ av färg du bör välja. Din fasad avgör nämligen vilken färgtyp som fungerar och håller bäst.

Fasad i tegel: Silikatfärg är den optimala färgtypen för tegelfasad
Fasad i trä: Akrylat och alkydolja, eller en blandning av dessa är bäst till träfasad
Fasad i plåt: Välj akrylatfärg speciellt anpassad till plåtfasad
Fasad i puts: Till putsfasad är akrylat- och silikatfärg, samt silikonemulsion lämpligast

Det är även viktigt att använda samma typ av fasadfärg som ditt hus har idag eftersom det annars finns en risk att färgen lossnar eller förstör materialet.

Anpassa färg efter husdesign – Färgsättning för gamla hus & nya hus

Självklart ska du utgå från dina egna preferenser när du väljer färg för att ditt hus ska kännas som ditt eget, men det är också smakfullt att utgå från stilen och designen på huset vid val av fasadfärg. Om du inte matchar färgsättning med årsmodell, arkitektur, storlek och utformning på byggnaden kan det lätt kännas som att dessa komponenter inte stämmer överens med varandra. Här är några riktmärken att utgå ifrån:

– Till ett lantligt hus eller äldre hus passar klassiska färger som falurött, vitt, gröntoch gult utmärkt.

Funkishus och modernare designer kan gå åt de mörkare nyanserna så som mörkgrått och svart. Tänk bara på att mörka färger lättare drar åt sig värme, vilket kan leda till kådgenomslag och sprickbildning.

Glöm inte heller att matcha husfasaden med taket. En svart fasad med svart tak kan vara lite klurigt om nyanserna inte går ihop helt och hållet. Samma sak med exempelvis röda takpannor tillsammans en röd fasad. Färger i kalla toner kan dessutom riskera att upplevas ännu kallare mot ett rött tak.

Provmåla & jämför olika färger – Omgivningen påverkar färgnyans

En annan aspekt att ta hänsyn till när du väljer fasadfärg är omgivningen. Både miljön kring boendet och grannarnas husfärger påverkar hur din egen bostad uppfattas. Är ditt hus placerat vid öppna landskap eller vid vatten? Då är ljusa nyanser att föredra. Är det däremot mycket växtlighet kring eller på tomten, eller att du bor nära en skog – då smälter mörka färger in alldeles utomordentligt.

Husfärgen kan också uppfattas olika beroende på placering och se väldigt fint ut på en plats men inte på en annan. Här kommer några tips:

  • Provmåla alltid. Husfärger har en tendens att kännas ljusare, kallare och mer färgstarka utomhus än inomhus. För att resultatet ska bli som du föreställt dig bör du därför välja en färgton som känns aningen mörkare och lite mindre färgrik än du tänkt från början. 
  • Kontrollera hur målarfärgen ser ut och upplevs i både sol och skugga
  • Jämför flera färger samtidigt bredvid varandra så du får en bättre uppfattning om vilken du föredrar
  • Kolla med grannen. Detta kanske låter lite skumt, men vi kan verkligen rekommendera att dubbelkolla med de som bor runt omkring dig vilka färger de har på sitt hus. Har grannen exempelvis en kallare vit ton och du väljer att gå på en varm vit färg kan din fasad lätt upplevas smutsig. Och såklart tvärtom, om grannen har en varm nyans och du bestämmer dig för att måla med en kall kulör kan ditt hus uppfattas som blått eller grått istället.

Kontrast vs monokrom kulör – Olika färgkombinationer till att måla hus

Nu när du valt färg till fasaden på huset är det dags att ta ett steg närmre och gå in på detaljerna, det vill säga hur du vill måla exempelvis foder, fönster, dörrar och husknutar. Är du sugen att skapa mer liv och lyfta fram dessa delar är det smakfullt att gå på en helt annan färg eftersom det skapar effektfulla kontraster. Ju större skillnad i färg du väljer, desto mer fokus läggs på dessa element. Om du däremot önskar skapa enhetlighet och en monokrom känsla tar du en färg med samma kulör, eller en som skiljer sig lite men som går ton-i-ton. 

 

Medarbetare som arbetar som målare i Uppsala, på BO Måleri.

Håkan Oscarsson från BO Måleri.

Anlita experter för råd vid målning & färgsättning för bäst resultat

När det är dags att måla din fasad finns BO Måleri här för dig. Vi är specialister på målning, så oavsett om du har en träfasad, tegelfasad eller fasad i puts ser vi till att du får ett toppklassigt resultat vid fasadmålning. Med mer än 70 års erfarenhet vet vi vad som krävs för ett hus som både ser vackert ut, men som också håller år ut och år in. Våra fasadexperter vägleder dig även mer än gärna till rätt kulör och produkt för just ditt ändamål. Läs mer om fasadmålning i Uppsala här, och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar!

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet