Välj rätt färg

Oavsett vad du ska måla om hemma är det svåraste ofta att välja färg. Självklart vill man ha en fin färg som passar in med övriga rum i hemmet och inredningen, men den ska också hålla och förbli omtyckt länge. Därför är det bra att låta valet av färg få ta lite tid, så att man hittar en färg man trivs med.

Hand i färgburk från BO Måleri.

Rätt färg för rätt rum

Innan du väljer en färg bör du fundera på vilken stämning du vill skapa i rummet som ska målas om. Är det ett rum för avkoppling? Då kanske en dov och matt färg kan passa, för att ge ett mer fridfullt och harmoniskt intryck. Glansiga färger upplevs ofta som mer livliga, så de kan göra sig bättre i rum där det är mycket liv och rörelse. 

Färgprover är ett bra sätt att se utbudet av olika färger och nyanser på. Men det kan vara svårt att få känslan av hur en färg blir på en större yta av ett litet färgprov. Köp därför hem några provburkar av de färger du väljer mellan, så kan du måla upp dem på den tänkta ytan och därefter göra ditt val. 

Vit färg

Om du har svårt att bestämma dig för en färg, är vit färg alltid ett säkert kort. Det är klassiskt, tidlöst och inte lika lätt att tröttna på som starka kulörer kan vara. Vitt är en av de mest lättmatchade färgerna du kan välja. Med vita väggar kan du i stort sätt välja och vraka mellan alla andra kulörer för möbler och övrig inredning. Tänk dock på att om du har valt en kall vit nyans bör du matcha med andra kalla nyanser i resten av rummet. På samma sätt bör du matcha en varm vit nyans med varma nyanser av de andra kulörerna. 

Ljusa färger

Om du har ett litet rum där det är lågt i tak och kanske inte så bra ljusinsläpp, kan vitt eller andra ljusa färger vara ett bra alternativ. Det kan ge rummet mer rymd och få det att kännas större. 

Mörka färger 

Att måla med mörka färger är en trend som är här för att stanna. Det passar perfekt för stora, luftiga rum med generös takhöjd och stort ljusinsläpp. Då kan det bli härligt och dramatiskt med mörka färger. 

Mörka färger har en tendens att få ett rum att kännas mindre. Därför bör det undvikas i små rum. Om du ändå vill måla ett litet rums väggar i en mörk nyans kan en fondvägg vara lösningen. Då kan du ha en vägg med färgen du vill ha, utan att rummet uppfattas som mindre. Läs BO Måleris guide om fondväggar för att få reda på mer om det.

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet