Måla om trappa

En trappa får lätt mycket uppmärksamhet i hemmet, så en trappmålning kan ändra intrycket som hela bostaden ger. Med en ny färg kan trappan kännas som ny igen! Dessutom behöver inomhustrappor sällan bytas ut, även om de nöts hårt. Genom att slipa och måla dem kan de hålla sig fina länge.

Vit målad trappa i Uppsala.

1. Innan du börjar måla om trappan

Flytta bort alla möbler som riskerar att få färgstänk på sig, täck in golven och möbler som du inte kan flytta på. Därefter måste du tvätta hela trappan. Slarva inte under tvättmomentet, då det kan vara avgörande för hur ditt slutresultat blir. I en trappa är det dessutom extra viktigt att man rengör i alla vrår och hörn. För att färgen ska få de bästa möjliga förutsättningarna att fästa ska du också slipa ytan. Börja med att skrapa bort eventuell lös färg och slipa därefter hela trappan, tills du ha en slät yta överallt. Glöm inte bort att du måste torka av trappan ordentligt mellan slipningen och målningen, annars är risken stor att färgen inte fastnar. Om du har många och mörka kvistar i trappan kan du behöva måla dem med ett kvistlack, annars kan de blöda igenom färgen med tiden. Blir ytan ojämn när du kvistlackar kan du behöva slipa en omgång till. 

2. Börja måla om trappan!

För att målningen ska gå så smidigt som möjligt är det bra att använda både pensel och miniroller. Vill du att ytan ska vara extra slät så kan du efterstryka med en pensel. Börja med att måla trappans kanter med en pensel och måla sen de stora ytorna med en miniroller. En vinkelpensel är ett bra tips för att kunna komma åt i hörnen. 

Vartannat trappsteg-tricket

En trappa fyller oftast en viktig funktion i hemmet, så det kan vara svårt att avvara den helt när du målar om trappan. Ett bra tips kan vara att först måla vartannat trappsteg, låta det torka och sen måla resterande trappsteg. På så sätt kan du fortfarande använda trappan under måleriprocessen. 

3. När du målat klart trappan

Ett bra tips är att ta bort eventuell maskeringstejp innan färgen har hunnit torka helt – då är den oftast lättare att få bort. Torka sen av trappan innan du börjar använda den. 

Måla om trappan med BO Måleri

Behöver du hjälp med att måla om trappan i Uppsala? Låt BO Måleri göra jobbet. Våra målare i Uppsala sysslar med allt inom måleri; alltifrån väggmålning och fasadmålning till våtrumsmålning och naturligtvis trappmålning. Hör av dig till oss för en gratis offert på måleriarbeten i och omkring Uppsala!

Inspiration & Guider

Guide: Måla innertak

  • Nyhet